Η ρεσβερατρόλη, βασικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου, τους μύες αλλά και την καρδιακή λειτουργία σαν να έκανε μία ώρα άσκηση στο γυμναστήριο.
Έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά έδειξε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης, της ουσίας που υπάρχει σε υψηλή συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί, είναι ισάξιες με αυτές της άσκησης.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ισοδυναμεί με μία ώρα στο γυμναστήριο. Όπως καταγράφει ο επικεφαλής της μελέτης, Jason Dyck, τα ευρήματα θα βοηθήσουν πολύ αυτούς που δυσκολεύονται να ασκηθούν. Σε κάθε περίπτωση, συνιστά σύνεση και όχι καταχρήσεις. Κοινώς, το ένα ποτήρι ισοδυναμεί σε μια ώρα γυμναστικής, τα δύο, όχι αντιστοίχως σε δύο ώρες άσκησης.
Αναλυτικότερα, όπως παρατηρήθηκε, η ρεσβερατρόλη απεδείχθη αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και τώρα θα δοκιμαστεί και στους διαβητικούς.
Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά για τα οφέλη του συστατικού, τότε σημαίνει ότι η κατάσταση της καρδιάς του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί τόσο, όσο αν έκανε συστηματική γυμναστική. Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει πως αυτοί που πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια ή καρκίνο.
Επίσης κάνει καλό στην καρδιά, είναι αντιγηραντικό, μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τη μακροζωία και μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη. Ρεσβεραστρόλη, περιέχουν ακόμα, το μπλε μύρτιλο, τα κόκκινα σταφύλια, το φυστικοβούτυρο, η μαύρη σοκολάτα, τα καρύδια και τα σταφύλια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science News”
WIKIPEDIA
Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη (resveratrol, RVT) είναι ένωση της κατηγορίας των φυτοαλεξινών (phytoalexins) με βασική δομή των στιλβενίων (Στιλβένιο: 1,2-διφαινυλο-αιθυλένιο).
Η ρεσβερατρόλη είναι φυσική ουσία που βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στον φλοιό των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα (mulberries, blueberries, cranberries, bilberries).
Σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα.
Πρόκειται για μια ουσία που οξειδώνεται πολύ εύκολα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραμείνει καθαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.