Οι νόμοι του Μέρφυ, που συνοψίζονται στη φράση «Αν ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει…», γεννήθηκαν στην αεροπορική βάση Edwards των Η.Π.Α. το 1949.
Ο μηχανικός αεροσκαφών Edward Murphy δούλευε ένα project και επιδίωκε να διαπιστώσει πόσο ισχυρή απότομη επιβράδυνση μπορεί να δεχτεί το άτομο σε μία σύγκρουση. Όμως, τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά και δεν οδηγούνταν σε αποτέλεσμα, ώσπου μια μέρα ανακάλυψε πως ένα καλώδιο δεν είχε συνδεθεί σωστά και δημιουργούσε το πρόβλημα.
Εκείνη την ημέρα ο ανώτερός του του είπε την εξής φράση: «Αν υπάρχει τρόπος να κάνεις κάτι λάθος, τότε σίγουρα εσύ μπορείς να τον ανακαλύψεις…». Έκτοτε μάλιστα, δημιούργησε και μία λίστα με τα λάθη του… Με αυτό τον απίστευτο και κάπως άκομψο τρόπο γεννήθηκαν οι νόμοι του Μέρφυ που σήμερα εξηγούν πολύ πειστικά την καθημερινότητά μας.
Όσο για τον καημένο κύριο Μέρφυ… λέγεται πως σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όχι, όμως τόσο συνηθισμένο… Είχε μείνει από βενζίνη στη μέση της διαδρομής του και άρχισε να περπατάει προς το πλησιέστερο βενζινάδικο, όταν χτυπήθηκε από έναν άγγλο τουρίστα που οδηγούσε στη λάθος μεριά του δρόμου… Είναι αυτό που λένε, αν έχεις τύχη, διάβαινε…
Ενώ ο νόμος του Μέρφυ ουσιαστικά είναι ένας, έχουν δημιουργηθεί πολλοί νόμοι που έχουν ως σκοπό να προκαλέσουν γέλιο με την υπενθύμιση όλων αυτών που πραγματικά μπορούν να πάνε στραβά. Έτσι, έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 100 νόμοι που βασίζονται στο βασικό νόμο του Μέρφυ.
Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποιους από τους νόμους του:
1. ο νόμος των αλλαγών: Όταν αλλάζεις λωρίδα κυκλοφορίας στο δρόμο, η λωρίδα που μόλις άφησες θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα από εκείνη στην οποία μετακινήθηκες.
2. Ο νόμος της μηχανικής επιδιόρθωσης: Μόλις τα χέρια σου γεμίσουν με γράσο ή άλλο υλικό που λερώνει, θα σε πιάσει φαγούρα στη μύτη ή κάπου άλλου.
3. ο νόμος του καφέ: Με το που καθίσεις να απολαύσεις ένα ζεστό καφέ στη δουλειά, ο προϊστάμενός σου θα σου ζητήσει να κάνεις κάτι που θα διαρκέσει έως ότου να κρυώσει ο καφές σου. Το ίδιο συμβαίνει και με τον φραπέ το καλοκαίρι (σ.σ.: φραπές όχι φρέντο, φραπές!) που θα βράζει μέχρι να επιστρέψεις σε αυτόν.
4. Ο νόμος του λεωφορείου: Όταν είσαι στη στάση αρκετή ώρα και αποφασίσεις και ανάψεις τσιγάρο, τότε θα έρθει το λεωφορείο.
5. ο νόμος των αποδυτηρίων: Εάν υπάρχουν μόλις δύο άτομα σε αποδυτήρια, θα έχουν γειτονικά ντουλάπια.
6. ο νόμος επιστροφής από από super market: Έχεις όλες τις σακούλες με τα ψώνια στο ένα χέρι ώστε με το άλλο να ανοίξεις την πόρτα της πολυκατοικίας σου και τα κλειδιά βρίσκονται στην ίδια πλευρά που κρατάς τα ψώνια.
7. Ο νόμος του αφρόλουτρου: Μόλις βυθιστείς στην μπανιέρα και έχεις χαλαρώσει, θα χτυπήσει το τηλέφωνο.
8. ο νόμος των φυσικών επιφανειών: Η πιθανότητα μιας φέτας ψωμί με μαρμελάδα να προσγειωθεί με την πλευρά της μαρμελάδας στο χαλί είναι ανάλογη του πόσο καινούργιο και ακριβό είναι αυτό το χαλί.
9. Ο νόμος του αποτελέσματος: Όταν ένα μηχάνημα δεν δουλεύει και προσπαθήσεις να το αποδείξεις στον ειδικό που έχει έρθει να το φτιάξει, τότε θα δουλέψει.
10. Ο νόμος του θεάτρου: Τα άτομα που έχουν θέσεις όσο πιο μακριά γίνεται από το διάδρομο, φτάνουν πάντα τελευταίοι.
11. ο νόμος αεροπλάνου: Τα κενά αέρος εμφανίζονται πάντα όταν η αεροσυνοδός αρχίζει να σερβίρει καφέ.
12. Ο νόμος του τηλεφώνου: Όταν καλείς λάθος αριθμό ποτέ δεν είναι απασχολημένο.
13. ο νόμος της βιομηχανικής: Η ένταση της φαγούρας είναι ανάλογη του βαθμού δυσκολίας στο να ξύσεις το συγκεκριμένο σημείο.
14. ο νόμος του εμπορίου: Μόλις ανακαλύψεις ένα προϊόν που σου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ, θα σταματήσουν την παραγωγή του.
15. ο νόμος του υπολογιστή: Διακοπή ρεύματος γίνεται μόνο όταν κατεβάζεις από το internet ένα σπουδαίο αρχείο.
16. Ο νόμος της συνάντησης: Η πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον που ξέρεις, αυξάνεται όταν είσαι με κάποιον που δεν θέλεις να σας δουν μαζί.
17. ο νόμος των λογικών επιχειρημάτων: Τα πάντα είναι δυνατά όταν δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς.
18. Ο νόμος του εργαστηρίου: Οποιοδήποτε αντικείμενο και αν πέσει, θα κυλήσει προς το λιγότερο προσιτό για εσένα μέρος.
19. ο νόμος των ιατρών: Εάν δεν αισθάνεσαι καλά και κλείσεις ραντεβού με τον ιατρό σου, μέχρι να φτάσεις θα αισθάνεσαι καλύτερα. Αν δεν κλείσεις το ραντεβού θα παραμείνεις άρρωστος/η.
20. Ο νόμος του άλλοθι: Εάν πεις ψέματα στη δουλειά, ότι άργησες επειδή π.χ. έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου, την επόμενη μέρα το λάστιχο θα σκάσει πραγματικά.
Τελικά, μοναδικός τρόπος αποφυγής του νόμου του Μέρφυ είναι .. να βασιστείς σ’ αυτόν!
πηγή : thessalonikiartsandculture