Σε ένα βαθμό, το δημογραφικό πρόβλημα της Ιαπωνίας σχετίζεται με τη μεγάλη έλλειψη μεταναστών, αφού η χώρα επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς και δέχεται μόνο ιδιαίτερα καταρτισμένους εργαζόμενους. Αλλά, μέρος του προβλήματος πιθανώς αποτελεί και η κουλτούρα των νεαρών της χώρας, μια κουλτούρα που τους ωθεί στο να ζουν στον ψηφιακό κόσμο.
Το νέο «είδος» Ιάπωνα άνδρα –ο «οτάκου»– αντλεί ευχαρίστηση από τη συνεχή ενασχόληση με τα ιαπωνικά κόμικς, τα λεγόμενα «μάνγκα», και τα αντίστοιχα κινούμενα σχέδια, τα «άνιμε», καθώς και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κάποιοι από αυτούς επιλέγουν να αποτραβηχτούν πλήρως από τις σχέσεις με το άλλο φύλο, ενώ άλλοι διατηρούν σχέση με εικονικές συντρόφους. «Είναι του είδους η σχέση που ονειρευόμασταν να έχουμε στο λύκειο», λέει ο 38χρονος Νουρικάν, ο οποίος είναι παντρεμένος και κρατά τη σχέση του με τη Ρίνκο κρυφή από τη γυναίκα του. Η σύντροφός του αποτελεί χαρακτήρα από το παιχνίδι «Love Plus» της κονσόλας Nintendo. Στο παιχνίδι, ο Νουρικάν είναι 15 ετών. «Αφού πηγαίνουμε και οι δύο σχολείο με παίρνει κάθε πρωί και πηγαίνουμε μαζί. Είμαι 17 στο παιχνίδι», εκμυστηρεύεται ο 39χρονος Γιουτζί, που αμφιβάλλει ότι θα κάνει ποτέ σχέση με αληθινή γυναίκα, εξαιτίας της «απειλής» του γάμου. Οι δύο άνδρες βγαίνουν ραντεβού με τις εικονικές συντρόφους τους, όπως θα έκαναν σε μια πραγματική σχέση.
Οι νέοι της Ιαπωνίας δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τις προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με τον Κούνιο Κιταμάρα του ιαπωνικού συνδέσμου για τον οικογενειακό προγραμματισμό, οι νεαροί Ιάπωνες δεν διαθέτουν έντονη σεξουαλική επιθυμία, είναι παθητικοί και χωρίς τη φιλοδοξία που χαρακτήριζε τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας της μεταπολεμικής Ιαπωνίας. Αντίθετα, έχουν οπισθοχωρήσει στα σπίτια τους, μακριά από το αντίθετο φύλο. Μία έρευνα του υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Ευημερίας της Ιαπωνίας υπέδειξε, το 2010, ότι το 36% των ανδρών ηλικίας 16 έως 19 ετών δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις σεξουαλικές σχέσεις, ποσοστό το οποίο διπλασιάστηκε μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Ο κοινωνικός σχολιαστής Ρόλαντ Κελτς, ο οποίος διαμένει στο Τόκιο, θεωρεί πως οι νέοι Ιάπωνες είναι απαισιόδοξοι. «Εάν τους συγκρίνουμε με τους Κινέζους ή του Βιετναμέζους, που χορεύουν σε νυχτερινά κέντρα και ίσως κάνουν σεξ, θα δούμε ότι αυτοί ξέρουν ότι θα βελτιωθεί η ζωή τους, ότι θα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τους γονείς τους», σχολιάζει. «Κανένας στην Ιαπωνία δεν το νιώθει αυτό», προσθέτει.
Αρκετές έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται σε κάποια σχέση, σπάνια επιδιώκουν τη σεξουαλική επαφή, με μόλις το 27% εξ αυτών να δηλώνει ότι έρχεται σε επαφή κάθε εβδομάδα.