Ωραίος καιρός σήμερα, ε; Ή δέκα τρόποι να μην ξεστομίσεις ποτέ ξανά αυτή τη φράση, ακόμα και αν πιστεύεις πως δεν «το ‘χεις» καθόλου να ανοίγεις κουβέντα…
Κάνε ένα κομπλιμέντο: Είναι απλό και πιάνει πάντα. Για να μη μείνεις, βέβαια, στο «ωραία τσάντα»-«ευχαριστώ»-σιωπή, συνόδευσε το κομπλιμέντο σου με μια ερώτηση: «μ’ αρέσει πολύ η τσάντα σου, από πού την πήρες;».
Ζήτα μια γνώμη: Σε όλους μας αρέσει να λέμε τη γνώμη μας. Ρώτα, ας πούμε, στο μπαρ «ποιο κοκτέιλ πίνεις/ προτείνεις;» ή στο διάλειμμα στη δουλειά «θέλω να ξεκινήσω καινούρια σειρά, είδες καμιά καλή τελευταία;».
Ρώτα πόσο καιρό μένει ο συνομιλητής σου εκεί: Λειτουργεί τέλεια αν μόλις μετακόμισες στη γειτονιά του, ή αν ταξιδεύεις και θέλεις να μάθεις περισσότερα για το νησί/ το χωριό/ την περιοχή του. Οι περισσότεροι άνθρωποι «τσιμπάνε» με αυτήν την ερώτηση, για να πουν ότι ήρθαν εδώ που βρίσκονται από το τάδε μέρος, πριν από τόσα χρόνια, και τους αρέσει περισσότερο ή λιγότερο, και τι λες κι εσύ, και κάπως έτσι έχεις μια ωραιότατη αβίαστη κουβέντα.
Ρώτα για κατοικίδια: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν, και όλοι (όσοι έχουν) λατρεύουν να μιλάνε γι’ αυτά.
Δείξε ενδιαφέρον: Ο καλύτερος τρόπος να ανοίξεις κουβέντα με άνθρωπο που έχεις ξαναδεί, είναι να θυμηθείς τι συζητούσατε την προηγούμενη φορά και να ρωτήσεις κάτι σχετικό –αν ξεκίνησε τη σειρά που λέγατε, πχ, ή τι έγινε με εκείνο το θέμα που είχε στη δουλειά.
Μίλα για φαγητό: Ειδικά αν βρίσκεστε σε χώρο όπου υπάρχει, ή θα μπορούσε να υπάρξει, φαγητό –ένα καλό delivery κοντά στη δουλειά σας, καμιά πρόταση για street food σε απόσταση περπατήματος από το μπαρ που είστε, ποιο πιάτο του/της φάνηκε καλύτερο στον μπουφέ του γάμου που βρίσκεστε…
Ρώτα κάτι ασυνήθιστο: Δουλεύει άψογα όταν είστε, ας πούμε, στην ίδια παρέα –ή σε αντίστοιχα ασφαλές περιβάλλον, που εγγυάται ότι ο άλλος δεν θα σκεφτεί πως είσαι ένας ημίτρελος που τον ρωτάει ακυριές στο δρόμο. Αντί, ας πούμε, να ρωτήσεις «τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;» ρώτα «έχεις κάνει ποτέ aerial yoga;» ή «έχεις διαβάσει το Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ;». Στην πραγματικότητα, δε σε νοιάζει να πάρεις θετική απάντηση –θες απλώς να ξεκινήσεις μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για χόμπι και ελεύθερο χρόνο, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τις υπερβαρετές λέξεις «χόμπι» και «ελεύθερος χρόνος».
Σχολίασε κάτι στον χώρο που βρίσκεστε: Θα μπορούσε να είναι η μουσική, ή κάτι στη διακόσμηση που σου τράβηξε το μάτι. Θέλει μόνο λίγη προσοχή, για να μη μείνεις στο «φοβερός αυτός ο πίνακας!»-«ναι, τέλειος»-σιωπή. Διάλεξε κάτι που μπορείς να το συνδέσεις με κάτι άλλο, του τύπου «άκουσα ότι [το γκρουπ το κομμάτι του οποίου παίζει] θα έρθουν για συναυλία», που ανοίγει κουβέντα για μουσικά ακούσματα/ συναυλίες κλπ, ή «πολυφορεμένο πια το βιομηχανικό design, δε βρίσκεις;».
Θέσε ένα ηθικό δίλημμα: Και πάλι, όχι σε έναν άγνωστο στο μπαρ –εκτός αν είσαι από αυτούς τους σούπερ χαριτωμένους τύπους, που μπορούν να λένε τρέλες σε αγνώστους χωρίς να τους τρομάζουν. Με έναν άνθρωπο που έχετε ήδη χτίσει μια κάποια σχέση (έστω και απλών γνωστών) όμως είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον να ξεκινήσεις την κουβέντα με μια από τις ερωτήσεις που έχουμε συγκεντρώσει εδώ και εδώ παρά να ρωτήσεις απλά «πώς ήταν η μέρα σου;».
Μάντεψε κάτι για τον άλλον: Θα λειτουργήσει τέλεια αν είσαι παρατηρητικός άνθρωπος –χωρίς απαραίτητα να έχεις το χάρισμα του Σέρλοκ Χολμς «αυτός ο λεκές στο πουκάμισό σου μου δείχνει πως είσαι αριστερόχειρας που έμαθε μικρός να γράφει με το δεξί». Μπορείς απλά να πεις «είσαι αριστερόχειρας/ Ζυγός/ από νησί, ε;» και να περιμένεις τον άλλο να εκπλαγεί, ή να ρωτήσει με πραγματική περιέργεια «όχι, γιατί;» και να ξεκινήσεις την κουβέντα από εκεί, εξηγώντας «πού το κατάλαβες» ή γιατί σου φάνηκε έτσι.