Πώς θα κοιμηθώ ευκολότερα;
Αν ζορίζεσαι να κοιμηθείς τα βράδια, τότε αυτές οι συμβουλές και κόλπα θα σε βοηθήσουν να αφεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες συνέπειες και προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συνήθως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη άγχους, το οποίο οφείλεις κάποια στιγμή να διαχειριστείς.
Μέχρι να το κάνεις, ιδού κάποια κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.
Η κατάλληλη στιγμή για ύπνο
Αν προσπαθείς να κοιμηθείς τη λάθος ώρα τότε μάλλον δε θα τα καταφέρεις. Ποια είναι η «σωστή»; Ιστοσελίδες όπως αυτή υπολογίζουν – στο περίπου – πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις.
Η σωστή «προπόνηση» για βαθύ ύπνο
Υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν πως μπορείς να κοιμηθείς πιο βαθιά αν ακούσεις χαλαρωτική μουσική πριν ξαπλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το άγχος και πέφτει η πίεση του αίματος, ενώ απελευθερώνονται ενδορφίνες.
Επίσης, η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού έχει αρκετή σημασία στην ποιότητα του ύπνου. Σύμφωνα με αυτή τη σελίδα, προτείνεται η χρήση μαλακού, ίσιου μαξιλαριού αν κοιμάσαι μπρούμυτα, μέτριου μαλακού αν κοιμάσαι στο πλάι και σκληρού αν κοιμάσαι ανάσκελα.
Τι καιρό κάνει;
Η θερμοκρασία δωματίου παίζει ρόλο στο πόσο γρήγορα θα σε πάρει ο ύπνος. Μάλιστα έχει βρεθεί και ιδανική θερμοκρασία για… όνειρα γλυκά και είναι περίπου 16 βαθμοί Κελσίου. Η υπερθέρμανση του σώματος, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει υπεραερισμό (γρήγορη και βαθιά αναπνοή), ο οποίος μειώνει το οξυγόνο στο σώμα και μπορεί να χειροτερεύσει υπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Από το ένα ρουθούνι
Η πανάρχαια αναπνοή της γιόγκα η οποία γίνεται από το αριστερό ρουθούνι μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να σε χαλαρώσει. Ξάπλωσε στην αριστερή σου πλευρά και κλείσε με το δάχτυλο το δεξί σου ρουθούνι. Ξεκίνα να αναπνέεις αργά και βαθιά από το αριστερό και θα δεις πόσο γρήγορα θα αποβάλεις το στρες.
Μυϊκή χαλάρωση
Η χαλάρωση όλων των μυών στο σώμα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για όμορφο ύπνο. Ξάπλωσε ανάσκελα, και πάρε βαθιά ανάσα από τη μύτη ενώ ταυτόχρονα σφίξε τις φτέρνες σου σαν να θες να διπλώσουν. Μετά χαλάρωσε τες. Στην επόμενη βαθιά ανάσα λύγισε το γόνατό σου, και μετά τέντωσέ το. Πάρε άλλη μια βαθιά ανάσα και σφίξε τη γάμπα, μετά τους μηρούς, τον γλουτό, την κοιλιά, το στήθος κ.ο.κ μέχρι να σφίξουν και να χαλαρώσουν όλοι οι μυς του σώματος. Όταν κάνεις αυτήν την τεχνική από… τα νύχια μέχρι την κορυφή, η αναπνοή σου θα βελτιωθεί και θα είσαι έτοιμος για ύπνο.
Η ανασκόπηση της ημέρας
Δοκίμασε να «περάσεις» κάθε λεπτομέρεια από τη μέρα σου στο μυαλό σου: συζητήσεις, εικόνες και ήχους. Με αυτόν τον τρόπο φτάνεις σε μια νοητική κατάσταση η οποία σε ετοιμάζει για έναν καλό ύπνο.
«Ρόλαρε» τα μάτια
Κλείσε τα μάτια σου και «ρόλαρε» τα προς τα πάνω μέχρι τρεις φορές. Με αυτόν τον τρόπο αναπαράγεις την κίνηση που κάνουν όταν κοιμάσαι και μπορεί να προκαλέσεις την απελευθέρωση μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στον ύπνο.
Πιέστε εδώ
Στο σώμα υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία όταν πιεστούν απαλά αλλά με διάρκεια μπορούν να βοηθήσουν στο να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Δοκίμασε να πιέσεις με τον αντίχειρά σου το σημείο ανάμεσα στα φρύδια, πάνω από τη μύτη. Κράτα για 20 δευτερόλεπτα, μετά άφησέ το για λίγο και επανάλαβε άλλες δυο φορές. Μετά, κάτσε στην άκρη του κρεβατιού και βάλε το δεξί σου πόδι πάνω από το αριστερό γόνατο. Βρες την μικρή εσοχή μεταξύ του μεγάλου δαχτύλου στο πόδι και του διπλανού του και πίεσε με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, μείνε στην ίδια θέση και βρες το σημείο ακριβώς κάτω από το νύχι στο πάνω μέρος του δεύτερου δαχτύλου και χρησιμοποίησε τον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού σου χεριού για να πιέσεις με τον ίδιο τρόπο.